Hur återinvesterar man sin aktieutdelning bäst?

Återinvestera aktieutdelning eller inte?Efter att ha läst en hel del artiklar och inlägg om detta så har jag kommit fram till att det inte finns någon optimal strategi vid återinvestering av aktieutdelning.

Återinvestera aktieutdelningar eller inte?

Och frågan om man ens ska återinvestera sina aktieutdelningar eller inte, är ju upp till var och en.
Investerar du på lång sikt så är ju återinvestering av utdelningarna att föredra. Då det hjälper dig att få fler och fler aktier och högre och högre aktieutdelning. Då jag själv tyvärr började sent i livet att skapa min pengamaskin så är valet enkelt. Jag kommer försöka att återinvestera alla mina utdelningar.

Hur återinvesterar jag, i samma bolag?

När jag har läst olika artiklar så har det diskuterats huruvida man ska återinvestera i samma bolag som ger utdelningen eller inte. Fördelen med att göra det är ju att man inte behöver lägga någon tid på att undersöka vilket bolag som är mest prisvärt för tillfället. Så väljer man den varianten så sparar man mycket tid. Jag själv kommer förmodligen välja en variant av de olika förslagen jag läst om. Ibland kommer jag köpa i det bolag jag anser mest prisvärt för stunden. Och ibland kommer jag köpa i det bolag som kommer dela ut månaden därpå. I det fallet väljer jag det bolag som ökar min totala utdelning mest, alltså det med högst direktavkastning vid köptillfället.

Exempel på skillnaden om man återinvesterar eller inte

För att visa vad skillnaden gör så hittade jag ett exempel. Om du hade investerat motsvarande ca 90000:- i Coca Cola aktien 1962 så hade du fått 131 aktier. 50 år senare, alltså 2012 så hade du haft 6288 aktier med splittar osv med ett värde på ca 4,4 miljoner exklusive utdelning. Enbart utdelningarna hade gett dig ca 1,2 miljoner under dessa 50 år.

Hade du istället återinvesterat utdelningarna så hade du haft 21858 aktier 2012. Med ett marknadsvärde på ca 15,3 miljoner. De aktierna hade gett dig ca 380000:- i årlig utdelning 2013. Rätt stor skillnad, men den som inte återinvesterade utdelningarna kunde istället unnat sig en del extra under dessa 50 år..

Vilket är rätt att göra? Återinvestera eller inte? Ja det kan bara du själv avgöra. 🙂

Publicerad i Aktieutdelning, Pengamaskin Taggar: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*