Köpa aktier eller amortera mera?

Hur mycket ”ska” man amortera?

Efter att ha funderat en hel del och läst online om ämnet så verkar jag tillhöra en minoritet. Nämligen att jag verkar amortera mer än vad de flesta andra gör. Men eftersom jag vill bygga en pengamaskin så kommer jag nu sänka min amortering med 1000kr/mån. Från 2500:- till 1500:- i amortering, egentligen skulle jag nog kunna sänka ännu mer. Kanske skulle det räcka med att amortera 1000kr/mån, då jag har en belåningsgrad på drygt 60%. Annars verkar det allmänna rådet vara att fortsätta amortera ner mot 50% i belåningsgrad. (För nya lån är detta ett krav, se nedan.)

Jag börjar så för att få ytterligare 1000kr till min pengamaskin varje månad.

Hur fungerar de ”nya” amorteringskraven?

Jag tillhör ju dem som lånade innan dessa krav kom i maj 2016. Länge kunde man ha lån utan att amortera, dvs man betalade bara räntan på sina lån. Det vanligaste sättet att betala av sitt lån på är sk rak amortering. Det gör att månadsavgiften sakta men säkert blir lägre.

De nya kraven innebär att man måste stegvis amortera ner till 50% belåningsgrad. Första steget är att amortera minst 2%/år ner till 70% belåningsgrad. Och steg 2 med minst 1%/år ner till 50% belåningsgrad. Dessa krav gäller alltså lån tagna efter maj 2016.

Tog du ditt lån innan så påverkas du inte, men om du byter bostad så räknas det som nya lån och du påverkas av de nya reglerna.

Publicerad i Pengamaskin Taggar:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*