Påfyllning av Saab aktier och ett första utkast på en utdelningsmall

Då jag är med i Saab AB:s aktiesparprogram så trillar det in lite Saab aktier då och då. Och idag var det dags igen 🙂 Tyvärr så har de väldigt låg direktavkastning och passar inte direkt in i min strategi, men då de har gått som tåget på sistone så väljer jag ändå att behålla dem tills köpläge uppstår i något av mina andra innehav. Efter dagens slutkurs så ligger direktavkastningen på endast 1,16%. Även om jag själv har en något bättre direktavkastning så ligger de ändå långt under mitt minimikrav på 4%.

I början av året satte jag ett mål för 2017 att nå 12000kr i total årlig utdelning, det är så gott som uppnått så när som på några hundra kronor. Jag har funderat ett tag på att skapa någon form av utdelningsmall i Excel eller Google spreadsheet för att lättare kunna följa i första hand min totala utdelning. Mest för att slippa logga in på mina respektive nätmäklare varje gång, nu har jag ett första utkast på en mall där jag kan se alla mina innehav samlade på ett ställe utan att behöva logga in. Tyvärr så stöds inte svenska aktier så bra av varken Google Finance eller Yahoo Finance annars hade jag kunnat hämtat all info automatiskt. Nu får jag skriva in de flesta av mina innehavs utdelningar manuellt, men det innebär inte så mycket arbete då de bara behöver uppdateras årligen. Jag googlade först efter en mall att utgå ifrån men hittade ingen svensk som jag tyckte passade mitt behov så jag hittade en som byggde på utländska aktier. Efter lite omkonstruktion så fick jag till ett första utkast. Nedan ser du en kopia av mallen jag använder. I det här fallet är det Google spreadsheet som används.

Efter att ha fyllt i symbol(ticker) för dina innehav så hämtas aktuell kurs, företagsnamn och aktuell direktavkastning räknas ut. Fyll i antal och ditt värde och din årliga utdelning/innehav räknas ut. Sen summeras all utdelning och visas i charten till vänster. De innehav som visas i annan valuta än SEK hämtas resp kurs för resp valuta så att årlig utdelning räknas ut i SEK.

Funderar även på en övervakningsmall där jag övervakar bolag jag är intresserad av och eventuellt får ”larm” när de når en direktavkastning jag är nöjd med.

Publicerad i Aktieutdelning, Passiv inkomst, Pengamaskin Taggar:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*