Så skapar du förutsättningar för att skapa en pengamaskin

pengamaskinFör att skapa en pengamaskin så behöver man pengar och det får du genom att skapa ett överskott i din ekonomi. Det bästa är om du kan tillföra pengar varje månad till din pengamaskin. Ju mer du kan tillföra desto fortare går det förstås att bygga din pengamaskin. En siffra man ofta hör eller blir rekommenderad är att sätta undan 10% av sin lön varje månad. Kan du avvara mer är det så klart ännu bättre.

OBS! Innan du börjar att avsätta pengar till din pengamaskin/utdelningsportfölj så rekommenderar jag starkt att du först sparar ihop till en buffert får oförutsedda utgifter och händelser. Hur mycket är lite upp till var och en, men 1-2 månadslöner är ett bra riktmärke. Så att du t ex kan reparera bilen utan att ta lån eller köpa ny tvättmaskin. Så prio 1 är att spara till en buffert.

Hur mycket kan du spara?

Har du koll på var dina pengar tar vägen varje månad? Det hade inte jag heller innan jag gjorde en utgiftsmall, alltså inte en budget utan ett enkelt excel blad där jag för in var pengarna tar vägen varje månad. I skrivande stund är det 14 december och ett ypperligt tillfälle att ta tag i det, att ta reda på var pengarna tagit vägen under året. Anledningen till att jag inte gjorde en budget var just för att få koll vad pengarna gått till och sen om det behövs så kan du skapa en budget. När man har fått lite koll så kan nästan alla hitta något att ”dra” in på, en gång om året så brukar jag själv gå igenom mina försäkringar och abbonemang mm för att se om jag verkligen använder/behöver det jag betalar för. Och ofta hittar jag då något som jag kan få billigare från ett annat bolag. Ibland kan det tom räcka att ringa och säga att man har hittat samma tjänst billigare på ett annat ställe och vips så får man lite rabatt på månadskostnaden.

Spara till en buffert

Nu när du har lite koll så vet du förhoppningsvis på ett ungefär hur mycket du kan spara varje månad till din buffert eller pengamaskin. Hoppa inte över bufferten. Försök att ha din buffert på ett bankkonto som åtminstone ger något i ränta även om det är nära noll så försök ändå att få något. När du har din buffert klar så behöver du öppna en aktiedepå, enklast idag tycker jag är att öppna ett sk ISK =  investeringssparkonto. På ett investeringssparkonto behöver du inte deklarera dina aktieaffärer i deklaration och skatten dras automatiskt varje år. En schablonskatt (under en procent för tillfället) dras på ditt kontos totala värde. Om du som jag vill bygga en pengamaskin i form av en utdelningsportfölj så kan du även behöva en kapitalförsäkring som du använder när du köper aktier i utländska bolag som ger utdelning. Anledningen är att på utländska bolag som ger utdelning får du betala en källskatt på 15%. Har du dessa på en kapital försäkring så får du tillbaka denna skatt inom ett par år. Det är gratis att öppna både ISK och kapitalförsäkring.

Öppna ett ISK konto

Nu när du vet hur mycket du kan spara, är det dags att registrera dig för ett ISK konto. Skapa nu en automatisk överföring från din bank till ditt ISK som du med fördel öppnar hos Avanza eller Nordnet. Med mobilt bankid tar det bara några minuter att registrera sig. Jämför de båda innan du öppnar ditt konto. Ibland kan de ha erbjudande om courtagefri handel när man har mindre än en viss summa samlat kapital hos dem. Och beroende på hur mycket du kan spara varje månad så får du avgöra om du ska köpa aktier varje månad, varannan eller kanske varje kvartal. Köper man aktier för en liten summa (några hundra) varje månad så kommer courtaget att bli en ganska stor del på ditt köp. Och då kan det vara bättre att spara ihop lite mer innan du köper. Har du courtagefritt kan du köpa varje månad oavsett summa. Fördelen med att köpa månadsvis är att du ibland köper billigt och ibland lite dyrare. Du blir mindre beroende av att ”tajma” dina köp om du fokuserar på bolag med bra utdelningar. Även om bolagets aktiekurs sjunker så har du fortfarande din utdelning att se fram emot. Så fokusera mer på att höja dina årliga utdelningar än att stirra dig blind på ditt totala kapital som kan svänga upp och ner väldigt mycket på kort tid.

Vilka aktier ska du köpa?

Jag själv, väljer stora kända bolag med hög direktavkastning och som gärna har en historik med återkommande höjningar av utdelningen. Jag siktar gärna på en direktavkastning mellan 3-6%. Direktavkastningen får du genom att dividera bolagets utdelning med den aktuella aktiekursen.

Exempel på några av mina innehav just nu:

H&M
Axfood
Hemfosa Fastigheter
Industrivärden A
SEB C
Tele 2 B

Utgångspunkten för mina innehav är att jag ska behålla dem på väldigt lång sikt. Men detta kan omvärderas vid eventuell sänkt eller utebliven utdelning.

Publicerad i Passiv inkomst, Pengamaskin Taggar: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*